Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Dietetyka dla medyka w pracy pielęgniarki i położnej
Planowany zakres godzinowy kursu:
Seminaria 6 h
Wykłady 6 h
Samokształcenie 13 h
Razem 25 h = 1 ECTS
W czasie seminarium ok. 20-25 osób w grupie.
Celem kursu jest uzupełnienie wiedzy studentów dotyczącej realizacji prawidłowego żywienia oraz społeczno-kulturowych uwarunkowań żywienia mających znaczenie w pracy zawodowej pielęgniarek i położnych.
Tematy zajęć:
- Główne religijne determinanty sposobu żywienia. (2h wykład)
- Wpływ wybranych religii na przykładzie Judaizmu i Islamu (2h wykład)
- Diety alternatywne (2h seminarium)
- Dieta wegetariańska i wegańska – za i przeciw oraz zapobieganie niedoborom w przypadku ich stosowania (2 h wykład)
- Praktyczne wskazówki dotyczące żywienia pracowników ochrony zdrowia z uwzględnieniem pracy zmianowej i ochrony własnego zdrowia (2 h seminarium)
- Aktualne zalecenia żywieniowe i zasadność stosowania suplementacji diety – (2h seminarium)
Termin kursu:
Harmonogram zostanie podany niebawem. W przypadku, gdy kurs będzie pokrywał się z Pani/a zajęciami obowiązkowymi, możliwa jest rezygnacja z kursu max. na 7 dni przed rozpoczęciem zajęć