Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Pomiń baner

Nawigacja Nawigacja

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Dietetyka dla medyka w pracy pielęgniarki i położnej

Planowany zakres godzinowy kursu:

Seminaria 6 h

Wykłady 6 h

Samokształcenie 13 h

Razem 25 h = 1 ECTS

W czasie seminarium ok. 20-25 osób w grupie.

Celem kursu jest uzupełnienie wiedzy studentów dotyczącej realizacji prawidłowego żywienia oraz społeczno-kulturowych uwarunkowań żywienia mających znaczenie w pracy zawodowej pielęgniarek i położnych.

Tematy zajęć:

  1. Główne religijne determinanty sposobu żywienia. (2h wykład)
  2. Wpływ wybranych religii na przykładzie Judaizmu i Islamu (2h wykład)
  3. Diety alternatywne (2h seminarium)
  4. Dieta wegetariańska i wegańska – za i przeciw oraz zapobieganie niedoborom w przypadku ich stosowania (2 h wykład)
  5. Praktyczne wskazówki dotyczące żywienia pracowników ochrony zdrowia z uwzględnieniem pracy zmianowej i ochrony własnego zdrowia (2 h seminarium)
  6. Aktualne zalecenia żywieniowe i zasadność stosowania suplementacji diety – (2h seminarium)
​Termin kursu:
Harmonogram zostanie podany niebawem. W przypadku, gdy kurs będzie pokrywał się z Pani/a zajęciami obowiązkowymi, możliwa jest rezygnacja z kursu max. na 7 dni przed rozpoczęciem zajęć